DUURZAAM KATTENBROEK

cropped-kd_licht.png
Beste lezer

Hierbij weer onze Nieuwsbrief. Met als eerste een samenvatting van de zaken die de afgelopen periode heeft plaatsgevonden. Natuurlijk mag daar het GreenMakeOver optreden van Sander, Barbara en de kinderen niet aan ontbreken. En daarna wat berichten de ook op onze site staan, om af te sluiten met een inkijk op ons jaarplan. Dit proberen zo goed mogelijk te vullen, maar daar hebben wij jullie hulp bij nodig. Mocht je nog ideeën hebben of berichten die interessant stuur dan een mail naar info@duurzaam-kattenbroek.nl

Energiescans
De Consumentenbond biedt een gratis huisscan aan via hun partner HomeQgo. Zij geven advies over isolatie en mogelijkheden voor eigen opwek, inclusief subsidies. Als je dat wilt kunnen ze ook zorgen voor offertes op maat. Zie www.consumentenbond.nl/huisscan.
De gemeente Amersfoort werkt samen met Duurzaam Bouwloket. Zie duurzaambouwloket.nl/gemeente/Amersfoort

Warmtescans
Duurzaam Kattenbroek heeft de afgelopen maanden 20 warmtescans uitgevoerd bij bewoners van Kattenbroek. Met deze scans konden interessante lekken worden opgespoord. Om er een paar te noemen:
  • De meeste huizen beschikken over grote raamoppervlaktes met gewoon dubbel glas. Dit glas vervangen door HR++ glas of triple glas levert een mooie besparing op.
  • Aan de voor- en achtergevel is soms gebruik gemaakt van plaatmateriaal ipv stenen muur. Deze plekken laten veel kou door.
  • Soms is gebruik gemaakt van glazen bouwblokken als licht doorlatend element. Deze bouwblokken laten aanzienlijk meer kou door dan dubbel glas.
Omdat de buitentemperaturen nu te hoog worden kunnen er deze winter geen warmtescans meer worden uitgevoerd. In oktober zijn we er weer voor jullie. Als bewoners een keer een keukentafelgesprek willen over hun besparingsopties, dan staan we daar voor open.

Wijkwarmteplan
Duurzaam Kattenbroek is samen met een aantal andere wijkvertegenwoordigers in overleg met de gemeente over de procesaanpak voor het wijkwarmteplan. We dringen bij de gemeente aan op duidelijkheid voor de bewoners. Voorlopig gaan we er vanuit dat de bewoners van Kattenbroek zelf aan de slag moeten gaan met een combinatie van isolatiemaatregelen en warmteopwekking met warmtepompen. Het streven is om in 2030 49% besparing te bereiken en in 2050 geheel van het gas af te zijn. We zijn vooral op zoek naar bewoners die ervaringen hebben met warmtepompen en daarover iets willen vertellen op de website.

Collectieve projecten
Duurzaam Hoogland heeft een tijdje de mogelijkheid geboden voor de aanschaf van certificaten voor een zonnepark op boerderij Breevoort. Voor het project ZonopHoogland zijn op dit moment geen inschrijvingen meer mogelijk, maar er wordt aan een nieuw project gewerkt.

De rijksoverheid stelt subsidie beschikbaar voor Verenigingen van Eigenaren of Energie coöperaties die gezamenlijk bijvoorbeeld een zonnepark op daken wil realiseren. Deze regeling is geopend vanaf 1 maart. Zie rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sce.

Duurzaam Kattenbroek gaat zich ook richten op collectieve projecten. Als je plannen hebt neem dan contact op, misschien kunnen we je helpen.

Opleidingen
De Natuur- en Milieufederatie Utrecht biedt verschillende cursussen aan voor bewoners die meer willen weten over energiebesparing of anderen daarbij willen helpen. Zie: https://www.nmu.nl/service-advies/servicepunt-energie-lokaal/#agenda

Duurzaam Kattenbroek is gegroeid
Het platform Duurzaam Kattenbroek kent inmiddels 7 actieve leden. We werken met elkaar aan een jaarplan voor 2022. Als je mee wilt doen, neem dan contact op. Mail ons.

Groene Markt

Op zondag 22 mei van 11 tot 16 uur organiseert Het Groene Huis de jaarlijkse Groene Markt op Landgoed Schothorst. Een dag vol activiteiten over natuur en duurzaamheid. Naast de markt zijn er mini-lezingen, workshops, muziek en (kinder)activiteiten. Het doel is bewoners te laten zien welke groene en duurzame organisaties er in de stad zijn. En welke stapjes ze zelf kunnen …

Lees verder
bresbreda-warmtescan

Tegoedbon van 5.000 euro

6 puntenplan om Amersfoortse huizen in hoog tempo te isoleren: ‘Minder stookkosten, comfortabel wonen’ De energiekosten rijzen de pan uit, klimaatverandering gaat voort en veel Amersfoorters leven in een tochtig huis. Daarom komt een alliantie van de politieke partijen ChristenUnie, GroenLinks en CDA (nu 16 van de 39 zetels) in aanloop naar de verkiezingen op 16 maart met een plan om het …

Lees verder

Green Makover vanuit Kattenbroek

12 februari 16.00 uur met Sander en Barbara vanuit Kattenbroek. Bekijk hier de trailer. In de Green Make Over TV serie gaan Gwen, Bas en Dennis in diverse gemeentes bij mensen thuis langs om te horen en zien hoe zij in hun eigen leefomgeving inspelen op het veranderende klimaat en welke hulp zij nog kunnen gebruiken bij energiebesparing. Minder energieverbruik …

Lees verder
gullik

Jaarplan


Afgelopen week hebben we ons bezig gehouden met het jaarplan. We hebben een aantal topics gedefinieerd.
  1. Meten is weten, monitoring
  2. Informatie overdracht en service verlening
  3. Naamsbekendheid en Promotie
  4. Afstemmen met andere partijen
Met daarbij de persoonlijke inzet van de diverse leden. Zijn er nu topics waaraan je zou willen meewerken (eenmalig mag ook) meldt je dan via info@duurzaam-kattenbroek.nl
Eind van deze maand komen wij voor een verdiepingsslag weer bij elkaar om de presentatie te doen van onze verwachte inzet.

Duurzaam Kattenbroek
info@duurzaam-kattenbroek.nl
3823Tj 86, Amersfoort
Email Marketing Powered by MailPoet