DUURZAAM KATTENBROEK

cropped-kd_licht.png
Beste lezer

Hoge energieprijzen
De prijzen voor energie reizen de pan uit. Bewoners die al besparingsmaatregelen genomen hebben verdienen hun investering extra snel terug. Extra zuur voor de bewoners, die daar nog niet aan toegekomen zijn. Maar het wordt weer voorjaar en het energiegebruik zal de komende maanden wel weer zakken. Slim om nu alvast na te denken over de maatregelen, die je het komende half jaar wilt nemen om in november klaar te zijn voor de komende winter.

Energiebespaarlening
Voor degenen, die niet zoveel spaargeld hebben, maar toch willen verduurzamen is er de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt tegen een aantrekkelijke rente en zonder afsluitkosten geld lenen met een grote keus aan besparingsmaatregelen. Duurzaam Kattenbroek kan je helpen bij een aanvraag. Voor hogere bedragen (> € 25.000) en een langere aflostijd kun je beter een hypotheek(verhoging) afsluiten.

Zwerfafval Kattenbroek
In 2020 heeft het bureau Projecthuizen een project uitgevoerd over zwerfafval in Kattenbroek. Duurzaam Kattenbroek heeft daar toen aan meegewerkt. Het ging om een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs (drie basisscholen van Kattenbroek) en overheid. Voor een vergelijkbaar project, maar dan met MBO onderwijs, is Projecthuizen genomineerd voor de landelijke award voor het Afvalfonds Verpakkingen. Je kunt helpen deze award naar Amersfoort te halen door te stemmen op deze link.

Ashok Bhalotra overleden
Uit de Volkskrant van 11 april:
“Architect Ashok Bhalotra (1943-2022) werd internationaal bekend met zijn stedenbouwkundig ontwerp voor Kattenbroek, de vinexwijk die tussen 1988 en 1994 ten noorden van Amersfoort verrees. De wijk, onderverdeeld in buurten als Verboden Zone en Hof der Herinnering, met markante projecten als de ‘ruïnewoningen’, veroorzaakte de nodige opschudding in de Nederlandse architectuurwereld.”
“Met Kattenbroek wilde hij een stad met een ziel maken, gericht op gebruik en beleving van de bewoners. Het bestaande landschap met zijn sloten en bomenrijen nam hij als vertrekpunt voor het stedenbouwkundig ontwerp, dat bestaat uit een enorme cirkel doorsneden door assen.”
In 2009 ontwierp hij de ‘Stad van de Zon’ in Heerhugowaard.

Nieuwsbrief
We proberen met onze Nieuwsbrief zoveel mogelijk Kattenbroekers te bereiken. Bewoners die de nieuwsbrief ook willen ontvangen kunnen zich aanmelden op onze homepage www.duurzaam-kattenbroek.nl. U kunt ons helpen door buren of kennissen te wijzen op onze Nieuwsbrief.

De Knop om

knopom
Onze energierekening stijgt, we moeten nu minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom gaan we nú meer en sneller energie besparen. Kijk wat jij thuis kunt doen. Nu meteen en om je voor te bereiden op de komende winter met goede isolatie. Zet ook de knop om. Zo gebruiken we in een handomdraai veel minder energie.
https://www.zetookdeknopom.nl/

Een slimme wasmachine

zonnepanelen-wasmachine


Mogelijk heb je het al eens langs horen komen: in de toekomst hebben we allemaal een slimme wasmachine die pas gaat draaien als er veel zonnestroom beschikbaar is of de auto laden als de zon schijnt en eventueel terug leveren aan het net wanneer we met zijn allen aan het koken zijn. Dit concept wordt 'vraagsturing' genoemd: het veranderen van de vraag afhankelijk van het aanbod van energie. En dat is nu al mogelijk. Er zijn al aanbieders op de markt die apparaten verkopen om je wasmachine 'slim' te maken. Maar zorgt dat nou echt voor een grote sprong in eigen gebruik van je zonnestroom? En je wil toch niet dat het wassen een dag duurt omdat iedere keer de zon achter de wolken verdwijnt.


Ook al is het geschreven in 2016, lees hier de visie van Maarten Staats.

Sander ziet ....

sanderziet_beroepseer
“zonnigste maart sinds begin van de metingen” schreef het KNMI op 1 april 2022 en dat was geen grap. Met gemiddeld over het land 250 uren zon was maart met grote afstand de meest zonnige maart sinds het begin van de metingen. In de Bilt kwam het zelfs tot 259 zonuren. Is dat veel dan? Het is bijna het dubbele van het gemiddelde in Maart. Behalve voor de zonaanbidders onder ons was dit goed nieuws voor de eigenaren van zonnepanelen. De opbrengst van zonne-energie in Nederland was in maart 70% hoger dan een jaar geleden.

Zonnepanelen met dubbele functie

29 maart heeft TripleSolar een presentatie gegeven aan Kattenbroekers over hun zonnepanelen die meer doen dan alleen zonnelicht omzetten in energie, maar ook water verwarmen. Deze zogenaamde PVT-warmtepomppanelen en de daarbij behorende warmtepomp maken het nog meer mogelijk om van het gas af te gaan, en in alle seizoenen, 24 uur per dag. In deze pdf staat uitgelegd hoe zij dat doen.
Duurzaam Kattenbroek
info@duurzaam-kattenbroek.nl
Amersfoort
Email Marketing Powered by MailPoet