Een dynamisch energie contract, is dat wat …. voor mij?

Sinds de energiecrisis van afgelopen jaar zijn dynamische energiecontracten erg in populariteit gestegen. Met een dynamisch energiecontract verandert de prijs van stroom elk uur en die van gas elke dag. De prijs die je als consument betaalt gaat in hoogte mee met de prijs op de energiemarkt.

Eind vorig jaar zijn wij ook overgestapt naar zo’n contract.

De voornaamste reden was voor ons de prijs. Deze lagen beduidend lager dan de prijzen die wij op dat moment bij onze energieleverancier betaalden. Ons 1 jarig vast contract was al geruime tijd afgelopen zodat per kwartaal nieuwe prijzen van toepassing waren.

Op het moment van de overgang naar ons dynamisch contract daalden de prijzen van:

  • Gas 3,37 euro per m3 naar gemiddeld 2,30 euro per m3
  • Stroom 0,92 euro per kWh (normaal)/ 0,70 euro per kWh (dal) naar gemiddeld 0,50 euro per kWh

In 2023 waren onze dynamische prijzen gemiddeld:

Maand Stroom per kWh Gas per m3
Januari 0,30 1,35
Februari 0,31 1,29
Maart 0,27 1,17
April 0,23 1,15
Mei 0,15 1,05

Soms krijg je zelfs geld toe als je stroom af neemt. Handig om dan de was te doen, de droger aan te zetten of je elektrische auto op te laden.

Natuurlijk zitten er ook risico’s aan. De tarieven variëren mee met de marktprijzen, dus je weet nooit precies wat de prijzen zullen zijn over een ½ jaar. Voor die zekerheid is een vast contract een betere keuze. Het prijsplafond geeft dit jaar ook nog een extra bescherming voor de energieprijzen (is ook geldig voor dynamische contracten).

Beschik je over zonnepanelen waarbij je in de zomer veel overcapaciteit hebt, dat je tekort in de winter compenseert, dan is een dynamisch contract vaak niet interessant. Dat komt omdat de energietarieven in de zomer veel lager zijn dan in de winter. Dus je verkoopt tegen een lage prijs en koopt tegen een hoge prijs. Met een vast contract, koop en verkoop je (meestal!) tegen hetzelfde tarief, zolang saldering nog niet is afgeschaft.

Zijn dynamische energiecontracten ook duurzaam. Dat hangt af per leverancier, echter als er veel groene energie op het net beschikbaar is, elektra van zonnepanelen en/of wind, is de stroom prijs vaak laag. Die prijsprikkel kan consumenten overtuigen op dat moment (groene) stroom af te nemen, voor de was, droger, vaatwasser of elektrische auto.

Dus of een dynamisch contract voor jou handig is, hangt af van je situatie, maar ik denk dat het de moeite waard is om je erin te verdiepen en wie weet kies je er voor.

Voor meer informatie en een vergelijking van de verschillende leveranciers zie:

https://www.dynamisch-tarief.nl/

https://www.dynamische-energieprijzen.nl/

https://enever.nl/