Kattenbroek specifieke tips

Energiebesparende maatregelen bij woningen in Kattenbroek

Hieronder volgt een aantal algemene aanbevelingen voor bewoners van Kattenbroek die hun woning energiezuiniger willen maken. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op eerdere energiescans die zijn afgenomen in diverse Kattenbroekse woningen en zijn terug te voeren op de gemeenschappelijke factor van deze woningen nl. de bouwvoorschriften die van toepassing waren in de periode 1990 – 1995. Daarbij kan er een verschil zijn tussen woningen die vroeg gebouwd zijn, waarvoor iets lichtere voorschriften golden dan de latere woningen.

Uitgangspunten:

  • De woningen zijn degelijk gebouwd, zonder al te veel bouwkundige gebreken, maar de bouwmaterialen zijn van matige tot redelijke kwaliteit (NB er mocht niet veel winst gemaakt worden op de toenmalige woningen). Het bouwskelet is van beton en er zijn weinig kieren of grote warmtelekken. De woningen beschikken over een centraal mechanisch ventilatiesysteem.
  • De woningen beschikken allemaal over dubbel glas, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. De dikte van de aangebrachte isolatielaag is echter beperkt.
  • De gemeente Amersfoort heeft geen concrete plannen voor een warmtenet in de wijk, dit betekent dat je alleen van je gasverbruik kunt verminderen als je zelf maatregelen neemt.

10 punten plan :

  1. Niet alleen de bouwkundige staat van de woning is bepalend voor het energiegebruik maar ook het gedrag van de bewoners. Er zijn hoge energierekeningen voor grotere gezinnen, bewoners waar de thermostaat (altijd) hoog staat en waar overal het licht brandt. Bekijk je eigen energierekening eens goed en ga zelf eens na op welke manier je direct op gas en elektriciteit kunt besparen. Milieu Centraal kan je daarbij helpen.  
  2. De temperatuur van je verwarmingsketel is vaak afgesteld op een temperatuur van 70 of 80 graden. Verlaag de stand van je CV ketel naar 60 graden of lager. Bij huizen met vloerverwarming kan de temperatuur nog verder omlaag.
  3. Investeer in zonnepanelen wanneer dat maar enigszins mogelijk is, zeker als de zon een redelijk deel van de dag op je dak schijnt. Het is in de meeste huizen goed mogelijk om met zonnepanelen evenveel elektriciteit op te wekken als je verbruikt, ook als je elektrisch kookt en een e-bike hebt.
  4. Neem als eerste isolatiemaatregel het vervangen van je dubbel glas door HR++ glas of driedubbel glas. De glaszetters kunnen ook driedubbel glas plaatsen in de bestaande kozijnen.
  5. Als op je platte dak je dakleer vervangen moet worden (de meeste woningen in Kattenbroek zijn daar hard aan toe) laat dan ook direct een isolatielaag aanbrengen tussen je platte dak en het nieuwe dakleer. Als isolatielaag kun je denken aan 6 cm. PIR schuim met een zeer hoge isolatiewaarde.
  6. Het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie of vloerisolatie is relatief duur en heeft vooral zin als deze geheel ontbreekt. Over het algemeen zal dit niet het geval zijn. Het kan zijn dat spouwmuurisolatie plaatselijk is verzakt.
  7. Maak gebruik van bestaande subsidieregelingen (zie Milieu Centraal) om de investeringskosten te verlagen.
  8. Wacht niet te lang met het aanschaffen van een warmtepomp. Kijk voor een hybride warmtepomp eerst of er voldoende ruimte is in de buurt van de CV ketel. Ook zijn er mogelijkheden voor het benutten van de warmte in de uitgaande ventilatielucht. Raadpleeg een installateur of vraag advies aan bij het Duurzaam Bouwloket. (NB lang niet alle installateurs installeren warmtepompen!)  
  9. Voor een volledig aardgasvrije woning kun je een warmtepomp aanschaffen, die zijn warmte onttrekt aan het diepere grondwater. Je zult daarvoor een put moeten laten slaan van ca. 100 m. diep, liefst in je eigen tuin. De kosten daarvan bedragen ca. € 7.000. Alternatief is een hybride warmtepomp, die vooral actief is bij temperaturen tot 3 graden buitentemperatuur. Wordt het kouder dan neemt de CV ketel het over. Bij een hybride warmtepomp ga je dus niet helemaal van het gas af.
  10. Maak gebruik van een pelletkachel voor het bijverwarmen op koude dagen en avonden. Het is vooral aan te bevelen om een pelletkachel aan te schaffen als vervanging van een bestaande open haard of houtkachel. De pelletkachel is veel efficiënter met energie en stoot veel minder fijnstof uit. Je kunt gebruik maken van je bestaande rookkanaal. Ook voor een pelletkachel kan subsidie worden verkregen via de ISDE regeling. Ga alleen de kachel het liefste niet gebruiken als het windstil is ivm mogelijke overlast door houtrook.