Een gastartikel van Louis Broersma in het dagelijkse leven projectmanager / adviseur water en klimaat en wonende in Kattenbroek.
Het regenwater vanaf het dak vang je op, waarom?
Omdat het zonde is om het naar het riool af te voeren, we voeren toch al veel regenwater af naar de riolering en daarna naar de rioolwaterzuivering, terwijl het niet echt vies is.
Daarnaast hebben we in droge zomers een tekort aan water en zijn we vaak kostbaar drinkwater aan het gebruiken voor het besproeien van de tuin.
Wat doe je met dat regenwater?
Ik vang een deel van het regenwater dat op mijn dak valt op in een regenwaterton die ik in de tuin heb ingegraven. Als ik het nodig heb haal ik het uit die ton en besproei ik bijvoorbeeld de tuin. In de toekomst wil ik er ook mijn wc mee doorspoelen en het regenwater gebruiken om kleding te wassen.
Drinkwater is toch heel goedkoop? Waarom gebruik je dat niet?
In Nederland gebruiken we (te) veel drinkwater. Drinkwaterbedrijven denken dat er in droge perioden niet altijd genoeg drinkwater zal zijn als we weer droge zomers krijgen zoals de afgelopen jaren. Daarom wil de overheid dat we minder drinkwater gaan gebruiken. OP dit moment gebruiken we drinkwater ook bijvoorbeeld om de tuin te sproeien, wc doorspoelen, zwembadjes vullen en het wassen van kleding, terwijl regenwater daar eigenlijk ook heel geschikt voor is.
Maar het is toch niet verplicht? Waarom doe je dat dan?
In mijn werk geef ik advies over gebruik van water en hoe je om kunt gaan met klimaatverandering, daarom dacht ik dat ik thuis het goede voorbeeld moet geven. Ik ben gaan verbouwen, daarom dacht ik dat dat het goede moment was om dat dan in een keer te combineren.
Wat moet je dan anders doen dan normaal?
Het is normaal gesproken niet ingewikkeld als je een regenpijp aan de gevel hebt, dan kun je die gewoon doorzagen en het regenwater in je tuin laten lopen. Op veel plaatsen kan dat wel en moet je misschien een verlaging in je tuin aanbrengen of een holle ruimte onder je terras of onder een trampoline gebruiken om het water weg te laten lopen. Ik heb zelf een kleine tuin, daarom heb ik infiltratieblokken in de tuin ingegraven. Dan kan ik de tuin daarbovenop gewoon gebruiken.
Het regenwater dat in de regenwaterton komt kan ik oppompen en in huis of in de tuin gebruiken.
Kun je dit makkelijk toepassen bij een bestaande woning?
Nee, dat is best lastig. Het meest eenvoudige wat wel kan is het water opvangen en het water wat je te veel hebt infiltreren in je tuin of afvoeren naar een sloot of groenvoorziening. Ik heb het gecombineerd met de verbouw van mijn woning, waardoor ik het ook in huis kan gebruiken. Ik ben bezig met een aanbouw en daarin heb ik direct de afvoerleiding naar de achterzijde van mijn huis laten leggen. Ik heb ook een leiding weer naar de woning toe laten leggen zodat ik het op kan pompen. In de tuin heb ik een regenwaterton van 4.000 liter laten ingraven en infiltratieblokken om het water te infiltreren. Als de regenwaterton vol is, dan loopt deze over naar de infiltratieblokken.
Is dit makkelijk te doen voor een doe het zelver?
In Nederland is daar nog niet zo veel ervaring mee. er zijn wel gespecialiseerde bedrijven die dit aanbieden, maar de meeste kennis is er in België waar het verplicht is als je een woning bouwt of verbouwt. Je moet daar voor een gemiddeld rijtjeshuis al snel een opvang van 5.000 liter realiseren. Daardoor is er ook meer aanbod van materialen in België. Ik heb mijn regenwaterton van 4.000 liter uit België laten komen. De infiltratieblokken of infiltratiekratten kun je in Nederland ook wel goed verkrijgen bij bouwmarkten.
Heb je dan genoeg?
Ik heb daarnaast wat PVC moeten kopen om alles op elkaar aan te sluiten. Dat is wel even puzzelen, maar met een hovenier / grondwerker heb ik het in een dag in de tuin ingegraven.
Is het voordelig om te doen?
Op dit moment is de prijs van drinkwater te laag en rendeert het niet. De kosten zijn hoger dan de opbrengsten. Maar met droger wordende zomers en schaarser drinkwater kan dit veranderen. Vanuit duurzaamheidsgedachte is het wel veel beter.