Hieronder volgt een aantal algemene aanbevelingen voor bewoners van Kattenbroek die hun woning energiezuiniger willen maken. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op eerdere energiescans die zijn afgenomen in diverse Kattenbroekse woningen en zijn terug te voeren op de gemeenschappelijke factor van deze woningen nl. de bouwvoorschriften die van toepassing waren in de periode 1990 – 1995.
Uitgangspunten:
- De woningen zijn degelijk gebouwd, zonder al te veel bouwkundige gebreken, maar de bouwmaterialen zijn van matige tot redelijke kwaliteit (NB er mocht niet veel winst gemaakt worden op de toenmalige woningen). Het bouwskelet is van beton en er zijn weinig kieren of grote warmtelekken. De woningen beschikken over een centraal mechanisch ventilatiesysteem.
- De woningen beschikken allemaal over dubbel glas, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. De dikte van de aangebrachte isolatielaag is echter beperkt.
- De gemeente Amersfoort heeft geen concrete plannen voor een warmtenet in de wijk, dit betekent dat je alleen van je gasverbruik kunt verminderen als je zelf maatregelen neemt.
10 punten plan :
- Ga bewust met energie om: check je gebruik, verwarm geen ongebruikte ruimtes, laat niet onnodig licht branden of apparaten aanstaan.
- Gebruik energiezuinige apparaten: LED lampen, energiezuinige koelkast, wasmachine, televisie, mechanische ventilatie.
- Zet je verwarming een graadje lager en douche wat korter
- Zet de temperatuur van het ketelwater van je CV op 60 C of lager.
- Vervang de rubbers van je ramen en deuren. Na 30 jaar zijn ze hun flexibiliteit kwijt en kunnen ze gaan lekken.
- Je grootste warmteverlies zit in je raamoppervlak: vervang dubbel glas door HR++ of triple glas.
- Als je op je platte dak je dakleer gat vervangen (wel nodig na 30 jaar) laat dan meteen een goede isolatielaag aanbrengen.
- Schaf zonnepanelen aan, vooral als je een dak hebt met veel zon, maar ook voor daken die minder gunstig liggen, kunnen zonnepanelen aantrekkelijk zijn.
- Als je CV aan vervanging toe is, installeer dan meteen een hybride warmtepomp (vanaf 2026 is dit verplicht).
- Vervang je radiatoren door vloerverwarming of convectoren, dan ben je voorbereid op een verwarmingssysteem met een warmtepomp.