Alfons gaat deels van het gas af

Het was zo’n moment, ga je de CV vervangen voor een nieuwe CV of pak je het gelijk anders én grondiger aan. Wacht ik tot onze wijk aan de beurt is om van het aardgas af te gaan of ga ik zelf actie ondernemen.

Het was allemaal niet eenvoudig, maar de keus is gevallen op een hybride CV / warmtepomp. Dat je dan zo’n afweging niet zelf kan maken, was voor mij een feit. Samen met het Duurzaam Bouwloket Amersfoort heb ik een richting bepaald, offertes laten maken en deze naar hen gestuurd ter inzage en advies. Dit advies is onafhankelijk en gewoon gratis, en wordt georganiseerd vanuit de gemeente Amersfoort. Daar heb ik veel aan gehad.

Op 30 juni 2021 zijn een warmtepomp, een cv-ketel en de warmtewisselaar op het dak geplaatst. Dit was een behoorlijke klus waarin ik zeker een tiental mensen acties heb zien uitvoeren. Dit was niet alleen het plaatsen van de ketel en de warmtepomp, maar ook door beton boren voor de leidingen en het uiteindelijk afpersen van de warmtewisselaar.

Wat is dan het resultaat? Eerlijk gezegd weet ik dat nog niet. Het is nog te vroeg om de meetresultaat te beoordelen. Maar onderstaand plaatje van afgelopen woensdag geeft een mooi beeld. De 0.6 m3 gas is van het douchen en koken.