Financieel
Houd de kosten in de hand
- De kosten van de investering worden verlaagd als je gebruik maakt van subsidieregelingen. Bekijk daarvoor de Energiesubsidiewijzer.nl. De belangrijkste subsidie is de (landelijke) ISDE regeling.
- Zonnepanelen zijn vrijgesteld van BTW, terugvragen van de BTW bij de belastingdienst is dus niet meer nodig.
- Het verdient aanbeveling om meerdere offertes op te vragen. Zie bij Diensten en Advies waar je de aanbieders in de buurt kunt vinden.
- Het kan voordelig zijn om bepaalde investeringen met meerdere huishoudens samen te doen, omdat leveranciers dan groepskortingen kunnen geven.
- Voor sommige maatregelen moet je rekening houden met extra kosten, bijvoorbeeld kosten voor schilderwerk als je isolerend glas (HR++ glas) laat plaatsen.
Rendement op je investering
- De meeste maatregelen verdienen zich in minder dan 10 jaar terug. Daarna ga je geld verdienen met de maatregel.
- Via de zgn. salderingsregeling brengt de elektriciteit die je als particulier aan het net levert evenveel op als het bedrag dat je betaalt voor elektriciteit die je van het net afneemt.
- Het rendement op je investering is aanzienlijk beter dan wanneer je alleen rente zou ontvangen op je vermogen.
- Door de investeringen stijgt je woningwaarde, je krijgt een woning met een beter energielabel.
Geld lenen
- De kosten van een lening (rente en aflossing) zijn globaal even hoog als het voordeel dat je hebt op je energierekening. De totale woonlasten (kosten voor energie, rente en aflossing) blijven dus globaal gelijk. Als de lening is afbetaald (bijvoorbeeld na 10 jaar) blijft alleen de lagere energierekening over.
- Het Nationaal Warmtefonds biedt de zgn. Energiebespaarlening tegen aantrekkelijke voorwaarden warmtefonds/paticulieren. Ook Verenigingen van Eigenaren kunnen gebruik maken van de Energiebespaarlening
- Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) biedt leningen voor de verduurzaming van je huis www.svn.nl/lening/Amersfoort
- Verschillende banken (Triodos, RABO) bieden speciale leningen aan voor energiemaatregelen.
Alternatieven
Als je niet zelf wilt investeren in je eigen huis zijn er de volgende alternatieven:
- Je koopt groene stroom in bij een bedrijf dat voor de opwekking (uitsluitend) gebruik maakt van duurzaam geproduceerde elektriciteit (bijv. Van de Bron, Eneco)
- Je investeert in een zonnepark op een andere locatie: je koopt zonnepanelen en/of je neemt de stroom af. Je kunt profiteren van de hoge teruglevertarieven via een zgn. postcoderoos project
- Je stelt je eigen dak beschikbaar aan een bedrijf of een particulier om zonnepanelen te plaatsen door een ander (dit kan bijvoorbeeld als lid van een Vereniging van Eigenaren VvE)
- Je laat zonnepanelen op je eigen dak plaatsen door een bedrijf om ze vervolgens te huren (zelfstroom.nl/Amersfoort)
- Je investeert in een windturbine
Achtergrondinformatie:
- Consumentenbond, geldgids
- Vereniging Eigen Huis