“Opvallender, markanter, verrassender en gevarieerder..”, zo moest volgens de ontwerper Ashok Bhalotra de Amersfoortse wijk Kattenbroek worden. Met de hoofdthema’s ‘reizen en thuis zijn’ en ‘de vier seizoenen’ werd door de bouw van Kattenbroek in de bouwperiode 1990-1994 de gewenste levendigheid in de stedenbouw teruggebracht. De Ring, De Laan der Hoven, De Verborgen Zone, De Kreek en Het Masker zijn enkele straatnamen die deze thema’s symboliseren.
Inmiddels zijn de huizen bijna 30 jaar. Dit biedt de mogelijkheid om tijdens onderhoudswerkzaamheden meteen wat te doen aan energiebesparing en duurzaamheid door nieuwe technieken toe te passen.
De gemeente Amersfoort wil in 2050 van het aardgas af zijn en in 2030 CO2 neutraal. Per wijk zijn er plannen gemaakt om dit te realiseren. Voor Kattenbroek lijken een warmtenet en/of volledig elektrisch de meest voor de hand liggende opties om CO2-uitstoot door gasverbranding te verminderen.
Er wordt eerst ervaring opgedaan in andere wijken en Kattenbroek is niet voor 2030 aan de beurt.
De weg naar duurzaamheid kent twee delen:
– minder energie verbruiken
– de resterende energie duurzaam opwekken
Veel mensen in Kattenbroek zijn al op beide fronten bezig. Maar veel mensen vragen zich af wat ze op korte termijn kunnen doen en wat dat oplevert in hun specifieke geval.
Duurzaam Kattenbroek is opgericht door een groep bewoners die actief willen bijdragen aan een verduurzaming van de wijk. We doen dit door bewoners met vragen over energie in contact te brengen met wijkgenoten die ervaringen hebben met oplossingen. Zo dragen we bij aan een duurzamere samenleving en leren we elkaar ook nog beter kennen. Alle huizen zijn in dezelfde periode gebouwd en hebben dezelfde mogelijkheden voor besparing en verduurzaming. We werken samen met 033Energie dat voor heel Amersfoort adviezen geeft over energiebesparing en duurzaam renoveren.
We richten ons vooral op wonen. Voor andere aspecten van duurzaamheid verwijzen we naar de site van duurzaam033 of het WNF, waar je zelfs de impact van je reis- en consumptie-gedrag kunt bepalen.
Gesloten Stad Villabos Ruïnewoningen