Investeren in je woning, maar hoe dan?

Voor veel woningeigenaren is het lastig om een keuze te maken uit de veelheid aan maatregelen, die er mogelijk zijn. Wij van Duurzaam Kattenbroek willen u daarbij helpen. Dat doen we volgens een bepaald stappenplan:

Keuzestap 1
De woningen in Kattenbroek zijn vrijwel allemaal gebouwd in de periode 1991 – 1995. Op grond hiervan kunnen er een aantal algemene kenmerken worden benoemd, die bepalen welke maatregelen er als eerste in aanmerking komen en welke maatregelen minder voor de hand liggen. Met deze informatie hebben we een menukaart samengesteld voor een gemiddelde Kattenbroekse woning. Deze menukaart helpt je bij het maken van investeringsbeslissingen met het hoogste energetische en financiële rendement. Vaak gaat het ook om maatregelen, die niet alleen besparing opleveren, maar ook bijdragen aan een hoger comfort. Je mag zelf bepalen wat je (extra) over hebt voor deze comfortverbetering.

Deze menukaart is tot stand gekomen op grond van scans van een aantal kenmerkende Kattenbroekse woningen en het algemene advies dat daarover door 033Energie, het energieloket van de gemeente Amersfoort, is opgesteld. Verder hebben we gebruik gemaakt van de warmtevisie van de gemeente (denk aan warmtenetten), infraroodbeelden van de wijk en informatie van organisaties als MilieuCentraal.nl

Als er voldoende belangstelling is kunnen we een informatieavond beleggen met deskundigen van 033Energie, die een en ander kunnen toelichten en vragen kunnen beantwoorden. Ook zijn er mogelijkheden voor een (gratis) oriënterend gesprek met een deskundige van 033Energie.

Keuzestap 2
Als je in grote lijnen hebt bepaald welke maatregelen voor jouw woning in aanmerking komen (m.b.v. de menukaart) en wanneer je deze wilt laten uitvoeren, dan heb je wellicht behoefte aan:

 • Een maatwerkadvies
 • Informatie over kosten en terugverdientijden
 • Informatie over leveranciers en het aanvragen van offertes  
 • Informatie over subsidies, leningen, mogelijkheid van huur
 • Gezamenlijke inkoop

Over al deze aspecten geven wij adviezen, via onze website of op basis van een persoonlijk gesprek. Als je wilt kunnen wij optreden als energiecoach. In een gesprek nemen we de verschillende onderdelen met je door en soms verwijzen we naar een deskundige of een buurtgenoot met bruikbare informatie.

Keuzestap 3
Na alles afgewogen te hebben ga je een overeenkomst aan met een of meerdere leveranciers. In onderling overleg bepaal je de prijs, de voorwaarden, de garantie, de service, het tijdstip van levering e.d. Vervolgens kun je nog ISDE subsidie aanvragen.

Als Platform Duurzaam Kattenbroek zouden we graag je ervaringen (eventueel anoniem) willen gebruiken bijvoorbeeld om prijsvergelijkingen te maken of kortingen te bedingen. Hiermee helpen we weer andere bewoners. Ook kunnen we je in contact brengen met andere bewoners die graag van jouw informatie profiteren.

Menukaart Energie Kattenbroek

De gemeente Amersfoort heeft een warmteplan voor alle woningen opgesteld. De uitwerking volgt in stappen. Voor Kattenbroek is een uitgewerkt wijkwarmteplan niet voor 2021 te verwachten. Er bestaat een kans dat er gekozen zal worden voor een warmtenet voor een deel van de wijk, maar dat is nog zeer onzeker. Daarom hebben we in onderstaande menukaart de nadruk gelegd op maatregelen die, ongeacht de keuze voor een warmtenet, op dit moment zinvol zijn en geen strijdigheid met de toekomstige plannen zullen opleveren. Dit geldt met name voor de maatregelen van type 1 en type 2 (zie hieronder).

De energiemaatregelen, die je voor je huis kunt nemen, zijn als volgt in te delen:

Type 1: Relatief kleine, goedkope maatregelen

Vervang gloeilampen, oudere spaarlampen, tl-buizen door LED verlichting. Voor vrijwel ieder soort lamp is een LED uitvoering beschikbaar. LED lampen zijn niet alleen een stuk zuiniger, maar gaan ook langer mee en zijn vaak op afstand regelbaar. Met Philips Hue systemen kun je ook de kleur van je licht aanpassen en daarmee je comfort verhogen. Met een investering van enkele honderden euro’s kun je al je lampen vervangen door LED lampen. Denk ook aan buitenverlichting.

HR-ketel beter afstellen (temperatuur voor radiatoren omlaag brengen, waterzijdige inregeling). Vraag aan je installateur of onderhoudsmonteur om dit te doen.

Beter inzicht in je energiegebruik door een slimme thermostaat (NB TOON van Eneco, NEST, Tado, Honneywell)

Wen jezelf aan om geen licht te laten branden of verwarming aan te laten in ruimtes, die je niet gebruikt, de verwarming ’s nachts lager te zetten, niet te lang te douchen, deuren te sluiten etc.

Kies bij de aanschaf van witgoed voor een A++(+). Ietsje duurder in aanschaf maar met veel energiewinst. Door apparatuur die ouder is dan 10/15 jaar te vervangen door A++ apparatuur kan al meer besparing worden bereikt dan 1 PV paneel kan opwekken.

Keukenboiler: het grote voordeel van een keukenboiler is dat je direct heet water uit de kraan hebt. Een stelregel is dat als je kraan meer dan tien meter verwijderd is van je cv-ketel, het plaatsen van een boiler in een keukenkastje al rendement oplevert.

Het aanpassen van de mechanische ventilatie. Voor een relatief kleine investering (€ 200 – 400) kan de oorspronkelijke mechanische ventilatie worden vervangen door een energiezuinige gelijkspanningsmotor met een ingebouwd regelsysteem. Het regelsysteem zorgt ervoor dat de ventilator alleen draait als het nodig is. Daardoor wordt voorkomen dat meer verwarmde lucht wordt afgevoerd dan noodzakelijk en dat levert een besparing op in je stookkosten. Het regelsysteem reageert op in de ventilator ingebouwde sensoren die gevoelig zijn voor vocht (van bijvoorbeeld de badkamerlucht) of op een CO2 sensor in de woonkamer die de ventilatie verhoogt wanneer de luchtkwaliteit niet meer voldoende is.

Type 2: Gemiddelde investeringen

Isolatiemaategelen

 • Vloer- of bodemisolatie
 • Schilisolatie (buitengevel, glas, kozijnen)
 • Dakisolatie

De huizen in Kattenbroek zijn matig geïsoleerd (woningen van voor 1992 minder dan woningen van na 1992). Voor Kattenbroekse woningen is het volgende van toepassing:

Vloerisolatie levert weinig besparing op maar leidt wel tot een hogere vloertemperatuur en dus hoger comfort.

Spouwmuurisolatie is beperkt, maar nog meer bijvullen is niet zinvol.

Raamisolatie (bijv. met HR++ glas) levert een beperkte besparing op, maar wel een hoger comfort. HR++ glas kan geplaatst worden in de bestaande kozijnen. Voor HR++ glas wordt een prijs gerekend van ca. € 130,- per m2 glas (excl. BTW, incl. plaatsen). Het is aan te bevelen om alleen HR++ glas te plaatsen op de woonlaag waar gewoond wordt. Voor triple glas zijn extra brede kozijnen nodig, die om een forse extra investering vragen.

Extra dakisolatie is alleen effectief voor daken direct boven het woongedeelte. Voor dergelijke daken is het aanbrengen van 14 cm. extra isolatie een van de meest effectieve maatregelen. De uitvoering kan goed worden gecombineerd met het vervangen van het dakleer. De aannemer kan zorgen voor een goede aansluiting op de (lagere) dakranden. 

Lage temperatuur warmteafgifte systemen (vloerverwarming of convectoren)
De woningen zijn geschikt voor lage temperatuur afgifte systemen, zoals vloerverwarming en convectoren. Door over te schakelen op lage temperatuur systemen, ben je direct voorbereid op een warmtepomp. Een convector zorgt ervoor dat er warmte in korte tijd over de hele ruimte verspreid wordt en dus niet alleen door middel van straling. Voor een convector heb je wel een elektriciteitsaansluiting nodig. Als je een nieuwe vloer aanschaft, overweeg dan direct vloerverwarming te laten plaatsen.

Infrarood of elektrische verwarming
Infraroodpanelen of elektrische kachels zijn vooral geschikt als bijverwarming in bijvoorbeeld een badkamer, of in ruimtes, die niet vaak worden gebruikt en waar de radiatoren uit staan. IR-panelen verwarmen niet de lucht, maar voorwerpen en lichamen. IR-panelen en elektrische kachels zijn minder geschikt om het hele huis mee te verwarmen omdat de kosten en de CO2 uitstoot hoger zijn dan die van aardgas.  

Zonnepanelen
Een van de meest effectieve investeringen is de aanschaf van zonnepanelen. We gaan uit van plaatsing op de eigen woning, maar investeren in een postcoderoos project (zonnepanelen op een dak in de omgeving) behoort ook tot de mogelijkheden. Er zijn al panelen te koop met een vermogen van 300 – 400 Watt. Met 10 panelen van 300 Wp kun je per jaar ca. 3.000 Watt opwekken. Dit is voor de meeste huishoudens voldoende om het eigen elektriciteitsgebruik mee te compenseren. Een systeem met 10 panelen van 300 Wp kosten ca. € 4.000. De terugverdientijd bedraagt ca. 6 jaar. Terug geleverde elektriciteit wordt verrekend met de ingekochte elektriciteit, maar niet meer dan voor eigen gebruik. Als je meer elektriciteit kunt/wilt leveren kun je bijvoorbeeld gebruik maken van power peers. Het gebruik van een thuisaccu is op dit moment nog niet aan te bevelen, omdat deze duur is in de aanschaf en omdat er relatief veel energie mee verloren gaat.

Type 3: Relatief dure investeringen

Warmtepomp
Een warmtepomp maakt gebruik van omgevingswarmte (lucht, grondwater, oppervlaktewater). Met behulp van een compressor wordt de temperatuur van de omgevingsbron opgevoerd tot een niveau van ca. 35o C. Hiervoor wordt elektriciteit gebruikt.

Voor een warmtepomp zijn lage temperatuur warmteafgifte systemen noodzakelijk. De warmtepompen worden steeds efficiënter en stiller. Als je volledig zonder gas wilt verwarmen dan is een warmtepomp een goede investering. Als je grondwater als bron wilt gebruiken, dan moet een bron geslagen worden van ca. 100 m diep. De kosten hiervoor bedragen ca. € 7.000. De warmtepomp kost ca. € 12.500,- Een warmtepomp maakt warm water in een buffer van bijvoorbeeld 50 liter voor de verwarming en 200 liter voor het tapwater.

Door de gemeente is nog niet bepaald welke huizen in Kattenbroek worden aangesloten op een systeem van wijkverwarming en welke woningen bij voorkeur een warmtepomp zouden moeten krijgen. Het is aan te bevelen om voor de aanschaf van een warmtepomp nog een paar jaar te wachten tot de gemeente meer duidelijkheid biedt. In die tijd worden warmtepompen waarschijnlijk beter en goedkoper.

Nul op de Meter Woning (NOM-woning)
Er wordt op meerdere plaatsen druk geëxperimenteerd met het volledig opnieuw inpakken van slecht geïsoleerde huizen in combinatie met een warmtepomp. Deze extreme vorm van isolatie vraagt om een forse investering. Op het eerste gezicht komen de huizen van Kattenbroek niet in aanmerking, omdat de huizen daarvoor te goed zijn geïsoleerd.

Subsidie
Een aantal van de hierboven genoemde investeringen komen in aanmerking voor de ISDE subsidie.

 • Dit geldt bijvoorbeeld voor de warmtepomp.
 • Voor isolatiemaatregelen geldt het verlaagde BTW-tarief voor de kosten van de installateur.
 • Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) is er de subsidieregeling energiebesparing eigen huis.
 • Voor zonnepanelen kun je de BTW terugvragen bij de belastingdienst.