Een warmtepomp voor Duurzaam Kattenbroekers?

Beste bewoners van onze mooie wijk Kattenbroek,

Via Casper Lange de voorzitter van het buurtinitiatief Gesloten Stad Energie Neutraal (GSEN) kwam deze informatie van de werkgroep Kattenbroek Duurzaam naar ons toe.

De afgelopen jaren heeft het comité gefunctioneerd als informatie- en vraagbaak voor het verduurzamen van 33 betrokken woningen. Dit is stapsgewijs gedaan. Eerst de goedkoopste stappen, zoals kierdichting en stookgedrag, daarna de wat duurdere, zoals extra isolatie en HR++ glas.

Dit was al behoorlijk succesvol, want meer dan 20 woningen hebben inmiddels het oude dubbelglas vervangen door HR++.  Hieruit bleek ook dan een gezamenlijke inkoop heel aantrekkelijk kan zijn.

Mogelijk een actie die we ook kunnen coördineren met onze belangstellenden – een punt ter bespreking in de volgende bijeenkomst.
Geef uw interesse eventueel aan in het commentaarveld onderaan dit artikel.

De warmtepomp

Nu komt de volgende stap: de warmtepomp. In onze laatste Duurzaam Kattenbroek hebben we de ervaringen van een aantal voorlopers al gedeeld. Het blijkt ook uit andere ervaring en dat op dit moment de hybride warmtepomp voor huizen uit ons bouwjaar de meest aantrekkelijke eerste stap is.

Voor degenen die het niet weten: met een warmtepomp wek je met elektriciteit warmte op en omdat elektriciteit goedkoper is dan gas bespaar je op deze manier gas én geld. Zonnepanelen kunnen vervolgens de benodigde stroom opwekken (in ieder geval zo lang de salderingsregeling nog functioneert) en daarmee ben je behoorlijk op weg naar een energie neutrale woning.

Uit het onderzoek van de werkgroep Kattenbroek Duurzaam met Casper Lange kwamen eigenlijk drie systemen naar voren:

De werkgroep Kattenbroek Duurzaam koos uiteindelijk te focussen op Quatt – van de ene kant vanwege de relatief lage prijs (2.699,00 exclusief korting, waarover later meer) en daardoor korte terugverdientijd. Maar ook omdat zij Amersfoort hebben gekozen als speerpunt om een grote marktspeler te worden. Jullie hebben mogelijk ook een uitnodiging ontvangen voor de informatieavond voor de informatieavond op 12 September.

De ervaringen van de inloopavond waren positief en in de Gesloten Stad hebben 25 van de 33 woningen aangegeven geïnteresseerd te zijn in de Quatt, zes hadden al een warmtepomp.
Mogelijk zijn er ook betrokkenen van Duurzaam Kattenbroek geïnteresseerd om me te doen.

Wat te doen als u ook geïnteresseerd bent.

De volgende stappen moet je dan ondernemen:

  1. De eerste stap is je aanmelden op de Quatt-website. Dit is geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast. Als je je aanmeldt via onderstaande link krijg je direct 100,00 korting mocht je uiteindelijk met ze in zee gaan. Deze korting kan dus nog oplopen bij voldoende belangstelling.
    Aanmelden doe je met deze link via de groep van Casper Lange.
  2. Tijdens het aanmelden vul je wat gegevens over je huis in, onder andere het type woning en je gasverbruik. Dan zie je direct je potentiële besparing.
  3. Je krijgt dan een bevestiging van aanmelding in je mail. Hierin staat een link naar een website, waar ze wat foto’s vragen en een video om een indruk te krijgen van de cv-ruimte, de plek(ken) waar je de pomp zou willen hebben en de weg van cv naar pomp (voor het leidingwerk).
  4. Je kunt vervolgens kiezen voor een online intake, of een huisbezoek. Dat laatste heeft mijn voorkeur omdat onze huizen niet standaard zijn. Ook hebben we allemaal de buitenruimte anders ingericht. Dit kost 99,00 en die krijg je weer terug, mocht je de offerte ondertekenen.
  5. Quatt maakt op basis van alle gegevens een offerte met de kosten van de warmtepomp, eventueel meerwerk en een inschatting van de terugverdientijd.
  6. Wanneer je deze accordeert gaat het echt lopen. De inschatting is dat ze binnen 8 weken daarna kunnen komen installeren.

 

Als Duurzaam Kattenbroek zijn we zeker geïnteresseerd in de ervaringen van deze werkgroep. Wij voelen ons echter niet bekwaam genoeg om het advies één op één over te nemen. Echter Duurzaam Kattenbroekers die nu de aanschaf van een warmtepomp overwegen kunnen zich aansluiten bij de deze groep (op korte termijn) of leren van hun ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.