Tegoedbon van 5.000 euro

6 puntenplan om Amersfoortse huizen in hoog tempo te isoleren: ‘Minder stookkosten, comfortabel wonen’

De energiekosten rijzen de pan uit, klimaatverandering gaat voort en veel Amersfoorters leven in een tochtig huis. Daarom komt een alliantie van de politieke partijen ChristenUnie, GroenLinks en CDA (nu 16 van de 39 zetels) in aanloop naar de verkiezingen op 16 maart met een plan om het isoleren van woningen tot topprioriteit voor de komende vier jaar te maken.

,,In Amersfoort verspillen we te veel energie. Daarom moet het nieuwe stadsbestuur een speerpunt maken van energiebesparing”, aldus Hans Bol (CU), Micheline Paffen (CDA) en Astrid Janssen (GroenLinks) die een gezamenlijk isolatie-offensief beginnen. ,,De Amersfoorters met goede isolatie betalen minder stookkosten en wonen comfortabeler. En de aarde profiteert doordat we minder CO₂ gaan produceren.”

Landelijk wordt stevig ingezet op het verhogen van het isolatietempo door het Nationaal Isolatie Programma, een miljoenenpot met subsidie. GroenLinks, ChristenUnie en CDA willen dat Amersfoort hierbij aansluit. De partijen willen dat het volgende stadsbestuur voor de komende vier jaar ambitieuze doelen stelt voor het sneller isoleren van de Amersfoortse woningvoorraad.

Tegoedbon van 5.000 euro

De gemeente neemt het voortouw om straten en wijken met een vergelijkbaar type woning te ondersteunen en huishoudens een isolatie-aanbod te doen. Er moet worden samengewerkt met buurtcomités en energiecoöperaties om op straatniveau te kijken wat er nodig is om huizen te isoleren. Energiecoaches moeten in alle wijken mensen met vragen gaan helpen.

In het plan is veel aandacht voor Amersfoorters met een laag inkomen, die geen geld hebben om duizenden euro’s in hun woning te investeren. Zij moeten worden geholpen met het aanvragen van subsidies. Ook moet er een sociale tegoedbon van 5.000 euro komen. Juist omdat mensen met lage inkomen het vaakst te lijden hebben onder stijgende energieprijzen én het vaakst in een koud en tochtig huis leven.

Bron AD, hier het volledig artikel